Bruggen bouwen tussen onderzoek en praktijk

Bruggen bouwen tussen onderzoek en praktijk

Resultaten van huisartsgeneeskundig onderzoek zijn relevant en vinden hun weg naar richtlijnen en daarmee naar de praktijk, denken we. Maar is dat ook zo?

  • Doen we het goede onderzoek en doen we het goed?
  • Internationaal woedt een discussie over research waste in de biomedische wetenschappen: de verspilling door onderzoek met weinig relevante vraagstellingen, rammelende onderzoeksopzetten en het niet publiceren van onwelgevallige resultaten. Hoe zit dat met ons huisartsgeneeskundige onderzoek?

Internationaal scoren we hoog op huisartsgeneeskundig onderzoek en er is veel belangstelling voor promotietrajecten. Maar hoe zorgen we ervoor dat ons onderzoek goed aansluit bij vragen die in de huisartsenpraktijk leven? Hoe ontwikkelen we een interventie waarmee de praktijk uit de voeten kan? En hoe zorgen we dat de resultaten van ons onderzoek ook weer bij de huisarts terechtkomen?

Tijdens de NHG-Wetenschapsdag 2018 staan we stil bij deze vragen in workshops en plenaire lezingen zodat we onderzoek relevanter en interventies praktijkgerichter kunnen maken. U kunt weer kennisnemen van de resultaten van al het huisartsgeneeskundige onderzoek in ons land.
Deze dag is uitdrukkelijk bedoeld voor zowel onderzoekers als praktiserende huisartsen, want we kunnen niet zonder elkaar bij de dialoog tussen onderzoek en praktijk.
We hopen u te ontmoeten op vrijdag 8 juni in het VUmc te Amsterdam.

De programmacommissie

Henriëtte van der Horst en Hans van der Wouden namens de afdeling huisartsgeneeskunde en ouderengeneeskunde VUmc, en Lisette Verlee namens het NHG.